Hlavní obsah

Soběstačnost Česka ve vepřovém mase už není ani poloviční

Praha

Tuzemští chovatelé prasat začínají mít čím dál tím větší vrásky na čele. Počet chovaných prasat totiž začal na přelomu letošního a loňského roku po krátkém vzepětí v roce 2012 nabírat opět sestupnou tendenci. Soběstačnost Česka se tak ve vepřovém mase dostala už pod 50 procent, uvedl viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za hlavními důvody lze podle chovatelů hledat vysoké ceny krmiv, jejichž růstu neodpovídá zvyšování výkupních cen jatečných prasat. Zatímco ceny krmiv, tvořených u prasat především ze sóji a obilí, byly letos v únoru takřka o 30 procent meziročně vyšší, cena jatečných prasat ve stejném období vzrostla pouze o tři procenta, nechal se slyšet předseda Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jindřich Macháček.

V posledních týdnech výkupní cena prasat dokonce klesá. Chovatelům tak nezbývá než sčítat ztráty, které jdou jenom v loňském roce do desítek miliónů korun. Podle ředitele svazu chovatelů Jana Stibala bylo Česko ve vepřovém mase, které se zhruba 40 kilogramy na osobu a rok zůstává v tuzemsku dlouhodobě nejoblíbenějším masem, v roce 2005 soběstačné ještě z více než 80 procent a před vstupem země do EU v roce 2004 byl stát ve vepřovém prakticky zcela soběstačný.

Výroba vepřového masa se propadá

„My se neustále propadáme ve výrobě vepřového masa, za loňský rok jsme dovezli do České republiky více jak 50 procent domácí spotřeby, a to je velmi nebezpečné číslo,“ řekl Šnejdrla. Upozornil na to, že v důsledku nízkých stavů chovů se z Česka musí ročně vyvážet 2,5 až tři milióny tun obilí.

Zatímco ještě v závěru roku 2010 se v Česku chovaly takřka dva milióny prasat, v závěru loňského roku to bylo méně než 1,5 miliónu a letos v únoru podle předběžných údajů, které se budou ještě zvyšovat, již jen 1,1 miliónu.

Podle Stibala je dlouhodobým problémem chovu prasat v ČR skutečnost, že tuzemský spotřebitel upřednostňuje nízkou cenu v podobě levného dováženého masa před dražší domácí kvalitou. Většina členských států Evropské unie navíc zatím nedodržuje od letošního ledna platná přísnější pravidla pro chov prasnic. Tato změna si ze strany chovatelů vyžádala obrovské investice a na společném unijním trhu následně znevýhodňuje ty chovatele, kteří novou směrnici dodržují, uvedl Stibal.

Reklama

Výběr článků

Načítám