Hlavní obsah

Lidé v EU auta nekupují, do března se jejich prodej propadl o desetinu

Brusel
Aktualizováno

Další pokles vykázal mezi lednem a březnem prodej nových osobních vozů v Evropské unii. Lidé si koupili necelé tři milióny osobáků, což v porovnání se stejným obdobím roku 2012 znamená téměř desetiprocentní propad. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokles evropských registrací odráží pokračující obavy domácností i firem vydat peníze za nová auta. Zlepšení situace na některých trzích bychom mohli pozorovat v druhé půlce letošního roku a následně v roce 2014. Celkově by to mělo znamenat zhruba jednoprocentní pokles za rok 2013, rok 2014 očekáváme již v černých číslech,“ uvedl Jan Malý ze společnosti PwC Česká republika.

V samotném březnu se prodej snížil rovněž o zhruba deset procent na 1,3 miliónu vozů. Pokles tak vykazuje již 18 měsíců za sebou. Nezájem o nová auta má na svědomí dopad dluhové krize na ekonomiku. Automobilky kvůli poklesu poptávky uzavírají továrny a propouštějí tisíce zaměstnanců.

V prvním čtvrtletí podle ACEA zaznamenaly pokles prodeje všechny velké evropské trhy s výjimkou Velké Británie, kde se prodej zvýšil o sedm procent. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej propadl o 13 procent.

Prodej automobilky Škoda Auto v EU v prvním čtvrtletí podle sdružení meziročně klesl o sedm procent na 116 487 vozů.

Svaz dovozců automobilů už minulý týden oznámil, že v České republice se prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí propadl o 16 procent na 36 453 vozů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám