Hlavní obsah

Europarlament poslal do aukce emisní povolenky a srazil bankéřům bonusy

Brusel

Evropský parlament v úterý těsně odmítl odložit aukci stovek miliónů emisních povolenek. Evropská komise si od zamítnutého odložení slibovala zvýšení ceny povolenek, oživení trhu s nimi a také impuls technologiím, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Článek

Komise dříve zvažovala zmrazení aukcí 400 miliónů, 900 miliónů nebo 1,2 miliardy povolenek, z nichž každá představuje tunu emisí oxidu uhličitého (CO2). Její konečný návrh počítal s odložením aukcí 900 miliónů emisních povolenek v letech 2013 až 2015. Evropští zákonodárci jej však odmítli v poměru 334 ku 315.

Největším problémem současného systému, který chtěla EK řešit, je nízká cena povolenek. Ta souvisí s tím, jak v mnoha oborech poklesla kvůli krizi ekonomická aktivita. Na trhu je tak k dispozici množství nevyužitých povolenek, což vedlo k poklesu cen a tím i nižší motivaci podniků využívat šetrné technologie.

Unijní systém obchodování s povolenkami ETS je největším trhem emisních povolenek na světě. Jeho smyslem je regulovat objem emisí škodlivých plynů, které do ovzduší vypouští více než 11 000 elektráren a velkých průmyslových firem z celé EU.

V EU omezí bonusy bankéřů 

Bonusy bankéřů v Evropské unii budou od příštího roku omezeny výší jejich základního platu. Pro kompromisní návrh členských zemí sedmadvacítky a Evropského parlamentu (EP) se vyslovila jasná většina evropských poslanců. Ta přijala také další opatření, která mají posílit bankovní sektor a učinit jej odolnější vůči krizím.

Limit odměn je nejpřísnějším omezením platů finančníků na světě a vychází vstříc rozhořčení politiků a veřejnosti nad praktikami finančního sektoru od finanční krize roku 2008. Ohraničení prémií je platné automaticky, ale akcionáři bank budou moci odměny zvýšit až na dvojnásobek základního platu.

Pravidla, s nimiž nesouhlasila především Británie, v níž hraje bankovní sektor významnou ekonomickou úlohu, budou platit pro všechny banky působící v EU, ať mají ústředí kdekoli, stejně jako pro pobočky evropských bank v zahraničí.

Většiny zaměstnanců bank, jejichž odměny obvykle nepřesahují 30 procent jejich platu, se však opatření nedotkne. Zaměřeno je především na nejvyšší vedení institucí a na obchodníky s cennými papíry, u nichž by měl nový limit omezit rizikové obchody. V Londýně by se podle předběžných odhadů nová pravidla mohla týkat asi 5000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám