Hlavní obsah

V Bulharsku začalo jednání o licenci, ČEZ doufá v dobrý konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

V dobrý konec, tedy že řízení o odebrání licence k distribuci elektřiny bude v Bulharsku nakonec zastaveno, doufá společnost ČEZ. Bulharský regulační úřad totiž v úterý začal veřejně projednávat možnost odejmutí licence českému energetickému kolosu. Manažer ČEZ pro Bulharsko Petr Dokládal podle listu Novinite prohlásil, že se tak děje na základě čistě formálních pochybení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„ČEZ nemá co skrývat a chceme pokračovat v práci v Bulharsku tím, že budeme zajišťovat kvalitní dodávky elektrické energie domácnostem a firmám v západní části země,“ citovaly Novinite Dokládala. Ten doufá, že po předložení potřebných údajů by mohla být procedura odejmutí licence zastavena.

Firma se v Bulharsku potýká s problémy na několika frontách, mimo jiné je podezřelá z pokusu obejít zákon o veřejných zakázkách. ČEZ jakékoli obvinění z protiprávní činnosti odmítá.

Potíže bulharské odbočky české společnosti začaly po masových protestech Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu, které 19. února spustily proces možného odebrání licence a den poté vyústily v pád pravicové vlády Bojka Borisova.

Zahájeno už i trestní řízení

Údajné prohřešky, kterými se regulační úřad zabývá, se týkají chyb v protokolech o instalaci elektroměrů, zpoždění povinných výkazů a především případného porušení zákona o veřejných zakázkách.

Kvůli možnému pokusu obejít zákon bulharské úřady už v případě ČEZ zahájily trestní stíhání. Trestní stíhání se v případě ČEZ týká hlavně údajných pochybení, která prý prokuratura zjistila ve smlouvách uzavřených při sjednávání veřejných zakázek. Proti Energo-Pro trestní stíhání zahájeno nebylo. EVN z této kontroly vyšla bez zjištěných nedostatků.

Mimo to chce prokuratura v případě ČEZ prověřit rozdělování dividend, při němž bulharské ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své povinnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám