Hlavní obsah

Za finanční krizi mohou bankéři na kokainu, tvrdí expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Uznávaný farmakolog a bývalý poradce britské vlády pro otázku drog David Nutt uvedl v listu Daily Telegraph, že za bankovní krizi může příliš velký počet bankéřů užívajících kokain. Podle něj si v důsledku euforie po aplikaci drogy příliš věřili.

Foto: Profimedia.cz

Profesor neuropsychofarmakologie a drogový expert David Nutt

Článek

Dodal, že kokain se dokonale hodí k jejich "kultuře vzrušení a honby za tím, mít víc a víc a víc".

"Bankéři užívali kokain a nás dostali do tohoto hrozného chaosu," prohlásil profesor neuropsychofarmakologie s tím, že slovo "více" v jejich pojetí symbolizuje hlavně více drogy.

Rozšířené užívání kokainu vedlo už v roce 1995 ke kolapsu banky Barings, podotkl profesor Nutt.

Alkohol a tabák jsou nebezpečnější, tvrdí profesor

Svými kontroverzními výroky se farmakolog Nutt proslavil. V roce 2009 skončil ve funkci nejvyššího poradce vlády pro otázky drog, když řekl, že není mnoho rozdílů mezi nebezpečím jízdy na koni a braním extáze.

Ministryně vnitra Jacqui Smithová ho obvinila z bagatelizace drogového nebezpečí a žádala omluvu. Místo toho Nutt řekl, že alkohol a tabák jsou mnohem nebezpečnější než leckteré zakázané drogy, včetně LSD, extáze a konopí, takže byl propuštěn.

Naposled kritizoval vládu za „absurdní a šílené“ zákony týkající se konopí, extáze a halucinogenních drog, které podle něj brání dalšímu výzkumu, neboť jedna z látek – psilocybin – se dá těžko obstarat. Tato látka například z lysohlávek se může přitom využít při léčbě deprese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám