Hlavní obsah

Evropě se nelíbí daňové ráje, Rakousko se ale podvolit nehodlá

Dublin

Další země vyhlásily boj daňovým rájům. Stupňují tak tlak na Rakousko, aby ukončilo bankovní tajemství, informovala agentura Reuters. Rakousko přesto nehodlá přistoupit na sdílení informací o majitelích bankovních účtů.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedla rakouská ministryně financí Maria Fekterová, za bankovní tajemství bude její země bojovat. „Nejsme žádný daňový stát,“ prohlásila.

„Nikdo nemůže popřít, že bankovní tajemství je zastaralou záležitostí a že potřebujeme efektivní systém pro boj s daňovými úniky,“ uvedl francouzský ministr financí Pierre Moscovici.

Německé ministerstvo financí tento týden oznámilo, že Německo se dohodlo s Británií, Francií, Itálií a Španělskem na prohloubení spolupráce v boji proti daňovým rájům. V pátek se k dohodě těchto pěti zemí připojilo Polsko.

Vytvořit tlak

„Naším cílem je vytvořit tlak. Když se dá těchto šest velkých evropských zemí dohromady, vytváří to silný signál, kterému nikdo nemůže odolat,“ prohlásil Moscovici. K iniciativě uvedených šesti zemí se v neděli připojily rovněž Belgie, Nizozemsko a Rumunsko.

Polský ministr financí Jacek Rostowski uvedl, že Polsko se do projektu zapojilo s cílem zajistit, aby nadnárodní společnosti nemohly zneužívat daňové systémy ke zvyšování svých zisků.

Britský ministr financí George Osborne v pátek uvedl, že usiluje o větší daňovou transparentnost ze strany Britských Panenských ostrovů a Kajmanských ostrovů, což jsou britská území fungující jako daňové ráje.

Představitelé EU budou o boji s daňovými úniky jednat na květnovém summitu. Evropská unie podle svého prezidenta Hermana Van Rompuye přichází kvůli daňovým únikům každý rok o zhruba bilión eur (zhruba 26 biliónů korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám