Hlavní obsah

Ekonomika bude letos přinejlepším stagnovat, zhoršilo odhad ministerstvo

Novinky, pit
Praha

Tuzemská ekonomika by v letošním i příštím roce neměla růst tak, jak hovořily předešlé odhady ministerstva financí. Letos by měl hrubý domácí produkt (HDP) v nejlepším případě stagnovat, v příštím roce by mohl stoupnout o 1,2 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

V lednovém odhadu ministerstvo hovořilo v souvislosti s letoškem o 0,1procentním růstu a o 1,4procentním růstu v roce 2014.

Vývoj ekonomiky na letošek i příští rok se může navíc podle ministerstva ještě zhoršit. „Rizika predikce jsou vychýlena směrem dolů. Jde o rizika plynoucí z vnějšího prostředí, a to zejména kvůli poklesu HDP v eurozóně, kam plyne většina českého exportu, o 0,3 procenta,“ uvedlo ministerstvo.

Podle aktuálních dat se reálný HDP v loňském roce snížil o 1,3 procenta, ekonomika se v průběhu celého roku nacházela v recesi.

Průměrná míra inflace by měla letos meziročně klesnout a dosáhnout 2,1 procenta, v roce 2014 by pak spotřebitelské ceny mohly vzrůst o 1,7 procenta.

Letos i příští rok by měla stoupnout míra nezaměstnanosti. Růst objemu mezd a platů by v tomto roce mohl dosáhnout 1,4 procenta, v roce 2014 pak 2,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám