Hlavní obsah

Švýcarsko pozastavilo nákup gripenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Bezpečnostní výbor švýcarského parlamentu v úterý pozastavil dohodnutý nákup 22 švédských letounů JAS-39. Po vládě nyní požaduje podrobnější informace a chce, aby vyjednala lepší podmínky. Švýcarsko nevyloučilo, že obchod se stíhačkami se nemusí uskutečnit. Rozhodnutí padlo v době, kdy ČR jedná o dalším pronájmu gripenů a požaduje nižší cenu.

Článek

„Pozastavili jsme smlouvu o gripenech, dokud nebudou zodpovězeny některé důležité otázky a dokud není hotová definitivní dohoda,“ řekl Beat Flach, který ve výboru zastupuje zelené liberály. Otázky se týkají záruk včasného dodání a řešení případných problémů.

Výbor se na pozastavení kontraktu shodl valnou většinou hlasů, pro bylo 20 členů, proti tři. Parlament se také usnesl, že do Švédska vyšle vyjednávače, který by se do srpna pokusil dohodnout lepší podmínky.

Zatím ale není jisté, zda se lepší podmínky podaří vyjednat. Švýcarské ministerstvo obrany totiž již jednou pod tlakem parlamentu lepší smlouvy dosáhlo. Nyní se musí šéf tohoto resortu Ueli Maurer, který zároveň v letošním roce zastává post švýcarského prezidenta, na švédskou vládu s žádostí o slevu opět obrátit.

Švýcarská vláda se po dlouhých jednáních loni dohodla na nákupu 22 gripenů nové generace (NG) za 3,1 miliardy švýcarských franků (65 mld korun), které mají nahradit letité stroje Northrop F- 5E Tiger II ze sedmdesátých let, které si země pořídila jako dočasnou náhradu za vyřazené Mirage III. Kromě nich má ještě moderní Boeingy F-18 Hornet, ty jsou ale dvoumotorové a mají nákladnější provoz.

O nákupu může rozhodnout referendum

Už v březnu horní komora parlamentu Stavovská rada těsnou většinou nákup odmítla, i když dolní komora nákup schválila. Stavovská rada se neshodla na financování nákupu v době, kdy Švýcarsko škrtá v rozpočtech. Je možné, že nakonec bude nákup schvalován v referendu. S rozhodnutím švýcarské vlády pořídit gripeny nesouhlasí řada obyvatel země, protože si vyžádá další rozpočtové škrty mimo jiné i ve školství.

Podle listu Neue Zürcher Zeitung není jasné, co parlament v případě Maurerova neúspěchu udělá. "Pokud výbor nezíská odpovědi na dané otázky, je možné, že se nenajde většina pro nákup gripenů," prohlásil poslanec Hugues Hiltpold.

Švýcarský list Blick uvedl, že vláda v Bernu už dostala nabídku na použité stíhačky Eurofighter Typhoon od evropského výrobce EADS v ceně 1,5 miliardy franků. Dvoumotorové Typhoony v soutěži prohrály zřejmě kvůli ceně a provozním nákladům. Již v lednu podal novou nabídku francouzský Dassault na své stroje Rafale, uvedl web Bloomberg.

Gripeny v dalších zemích

Česká republika si gripeny pronajala na deset let za 20 miliard korun, pronájem 14 strojů skončí v roce 2015. Praha by souhlasila s prodloužením pronájmu, ale požaduje, aby byl za výhodnějších podmínek, než nabízí Švédsko. Hrozí, že armáda by mohla používat stroje od jiné firmy.[celá zpráva]

Pokračují ale dodávky gripenů do Thajska, které v dubnu dostalo další tři ke stávajícím šesti. Thajsko si jich objednalo celkem devět. Stroje nyní používá sedm zemí, mimo jiné i Maďarsko a JAR.

Saab počítá se zlepšením prodejů, kvůli zpoždění vývoje amerického stroje F-35 Lightning II, jehož cena navíc raketově vzrostla na 161 miliónů dolarů za dodaný kus v pozemní verzi. Dánsko a Kanada proto uvažují, že by si mohli pořídit JAS-39 nové generace. Nákup zvažuje i Finsko. Nová generace gripenu by se měla dodávat od roku 2018. Švédský výrobce by také rád uspěl v Chorvatsku, Bulharsku a ve Slovinsku, i když tyto země trápí ekonomické problémy. Jedná se i o dodávkách do Malajska, pronájem ale Kuala Lumpur popřel.

Foto: Armáda ČR

Pilot české armády ve stíhacím letounu JAS 39 Gripen

Možné výhledy na dodávky do dalších zemí ztěžují vyjednávací pozici Prahy. Vývoj ve Švýcarsku ukazuje, že Saab může mít až příliš velké oči. Vývoj nové verze si podmínil garancí na nákup 60 strojů, z nichž 22 je právě oněch sporných švýcarských. Švédsko schválilo nákup 40 až 60 strojů verze E/F. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám