Hlavní obsah

Nezaměstnanost v březnu lehce poklesla

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku za měsíc březen poklesla na osm procent z únorových 8,1 procenta. Na úřadech práce bylo hlášeno 587 768 uchazečů o zaměstnání, což je v porovnání s únorem o 5915 osob méně. Počet volných pracovních míst se zvýšil na 38 863. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nezaměstnanost v Česku za měsíc březen mírně klesla.

Článek

„Pozitivní efekt sezónních prací se v březnu kvůli studenému počasí opozdil. Výraznější pokles nezaměstnanosti díky sezónním faktorům tak lze očekávat až v dubnu,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Na jedno volné pracovní místo v březnu připadalo více než 15 uchazečů.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Nezaměstnanost k březnu 2013

„Celková situace na pracovním trhu zůstává krajně nepříznivá a je nejhorší za období trvání samostatné ČR,“ připomněl Novák s tím, že za poklesem stojí pouze sezónní vlivy.

Srovnáme-li letošní březen s tím loňským, je na úřadech o zhruba 62 000 osob více. Podle Nováka navíc nic nenasvědčuje tomu, že by se měla situace na pracovním trhu v dohledné době zlepšit, a pokud ano, pak nejdříve v polovině příštího roku.

Nízká spotřebitelská poptávka

Vysoký počet lidí bez práce přetrvává podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin kvůli nízké spotřebitelské poptávce v Evropě i v Česku. „Zaměstnavatelé se do žádného velkého najímání nových zaměstnanců neženou a vyčkávají na to, co přinesou další měsíce,“ uvedl Volf.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných zaznamenaly úřady práce ke konci března v okresech Bruntál (14 procent), Jeseník (13,7 procenta) a Most (13,6 procenta). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,4 procenta), Praha-západ (3,9 procenta) a Praha (4,6 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám