Hlavní obsah

Regulační úřad sníží cenu plynu o pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Energetický regulační úřad (ERÚ) připravuje více než pětiprocentní snížení regulovaných cen v plynárenství. ERÚ zkrátí plynařům z tohoto důvodu současné regulační období o rok. Nová pravidla pak budou vyhlášena počátkem roku 2014.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podle stávajících pravidel bychom totiž museli navyšovat cenu za regulované složky pro koncové zákazníky až o osm procent,“ sdělila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Nynější III. regulační období, které je nastavené v souvislosti se stanovením cen v odvětví elektroenergetiky na roky 2010 až 2014, tak pro sektor plynárenství skončí na konci letošního roku. „O této možnosti informoval ERÚ relevantní subjekty na trhu průběžně déle než rok,“ oznámili pracovníci úřadu.

Spravedlivější ceny pro zákazníky

ERÚ zdůvodnil nastavení nových pravidel regulace cen tím, že povede ke spravedlivějšímu nastavení ceny pro konečného zákazníka. „Vzhledem k řadě vlastnických a dalších změn bylo potřeba adekvátně reagovat na vývoj na trhu. Dospěla jsem k názoru, že jedinou možností je zkrácení současného regulačního období,“ uvedla šéfka ERÚ.

V březnovém návrhu ukončení regulačního období úřad například sdělil, že některé plynárenské firmy dosahují výrazného nepřiměřeného výnosu, který pak podniky dostatečně nevrací do své činnosti.

Minulý týden uvedl člen představenstva RWE Česká republika Tomáš Varcop v rozhovoru pro deník Právo, že se společnost rozhodla snížit od května ceny zemního plynu pro koncové zákazníky o deset procent. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám