Hlavní obsah

Vítkovice postaví 20 plnicích stanic na CNG pro síť Benzina

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkovice

Nejpozději do roku 2016 vybuduje společnost Vítkovice Doprava na vytipovaných čerpacích stanicích společnosti Benzina 20 plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Obě firmy považují dohodu za strategickou smlouvu, která se stane významným milníkem v rozvoji sítě plnicích stanic CNG v Česku.

Foto: Benzina

Plnicí stanice CNG

Článek

Benzina pronajme dceřiné společnosti skupiny Vítkovice Machinery Group 20 čerpacích stanic a umožní tím prodej CNG ve vybraných lokalitách. Investorem projektu budou Vítkovice Doprava. „Smlouva počítá s výstavbou během dvou až tří let, většinu stanic ale chceme stihnout otevřít mnohem dříve, ideálně do konce příštího roku,“ uvedl šéf skupiny Vítkovice Machinery Group Jan Světlík.

Z 20 stanic jich je pět na dálnicích, 11 na silnicích I. tříd a zbytek na rychlostních komunikacích. Světlík dodal, že skupina navíc počítá s výstavbou CNG plniček ještě v dalších pěti samostatně vybraných lokalitách nad rámec dohody s Benzinou. Minimálně jedna z nich bude v Polsku. Celková investice do všech 25 stanic přesáhne 320 miliónů korun. Ve všech případech přitom půjde o zařízení s minimální denní kapacitou 6000 metrů krychlových.

V současnosti je v Česku 46 lokalit, kde jsou v provozu veřejné stanice, na kterých lze do automobilů plnit stlačený zemní plyn. Společnost Vítkovice Doprava patří mezi významné propagátory CNG pohonu, usiluje proto o co největší rozšíření tohoto nejlevnějšího a nejekologičtějšího alternativního paliva. „Chybí větší pokrytí exponovaných rychlostních komunikací, především dálnic a silnic I. třídy. Toto nám dohoda s Benzinou umožní radikálně a v krátkém čase změnit,“ zdůraznil ředitel Vítkovice Doprava Zdeněk Trejbal.

Dostatečné zajištění

Po vybudování 25 plnicích stanic a dalších projektech privátních investorů bude ČR co do potřeby CNG plnicích stanic dostatečně zasíťována. „Do konce roku 2015 nebude mít nikdo problém s tankováním a dojezdem. Česká republika se zařadí mezi země s dostatečným pokrytím pro pohon na CNG,“ doplnil ředitel vítkovické dopravy.

Podle generálního ředitele Benziny, Artura Śladowskeho, může dohoda zásadním způsobem pomoci k rozšíření CNG v ČR. „Očekáváme i významný synergický efekt pro naši klasickou síť,“ dodal.

CNG má oproti konvenčním pohonným hmotám prakticky nulové emise pevných částic a oxidů síry. Emise CO2 jsou nižší o 20 až 30 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám