Hlavní obsah

Zájem o druhý důchodový pilíř neroste, za čtvrt roku do něj vstoupilo 22 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za první tři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému podle Asociace penzijních fondů 22 375 lidí. V březnu tak přibylo 8871 klientů. To je skoro stejný přírůstek jako v únoru. Penzijní společnosti přitom očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl miliónu lidí.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počítáme, že květen a červen budou mnohem silnější, protože lidé nechávají obecně všechno na poslední chvíli,“ řekl prezident asociace Karel Svoboda. Právě do konce června se o vstupu musí rozhodnout lidé starší 35 let. Bude to podle něj podobné jako na podzim, když končila možnost vstoupit do třetího pilíře podle starých podmínek a pobočky byly zavaleny lidmi.

Počet klientů ve druhém pilíři je zatím menší, než byla původní očekávání, připustil mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil. Souvisí to podle něj s negativní kampaní, která je proti reformě vedena ze strany levice a odborů. „Nicméně očekáváme, že ve druhém čtvrtletí počet klientů výrazně stoupne, řada lidí podle našich analýz rozhodnutí odkládá právě na tuto dobu,“ poznamenal.

V 53 procentech případů uzavírají smlouvy muži a necelých 60 procent klientů je mladších 39 let, doplnil zkušenosti Penzijní společnosti České pojišťovny její generální ředitel Tomáš Matoušek. Největší zájem je podle něj zatím o dynamické spoření, kam vstoupilo 59 procent klientů.

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů. Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank. Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.

Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět miliónů Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám