Hlavní obsah

Budějovická teplárna chce výrazně snížit emise oxidu siřičitého

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Českobudějovická teplárna se chystá výrazně investovat do odsíření uhelných kotlů, což přispěje ke zlepšení životního prostředí ve městě. Plánuje vložit značné finanční prostředky i do rozšíření horkovodní sítě na úkor parovodní. Právu to potvrdil místopředseda představenstva akciové společnosti Martin Žahourek.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Obě rozsáhlé investice vyjdou na více než půl miliardy korun a třetinu nákladů, tedy zhruba 160 miliónů, pokryjí dotace. Přestavba teplárenské distribuční sítě na Pražském předměstí z parovodního systému na horkovodní významně sníží ztráty tepla v distribuční soustavě.

Z hlediska životního prostředí je ještě významnější druhý z projektů – odsíření uhelných kotlů K11 a K12, v nichž se ročně k výrobě tepla a technologické páry spálí přes 300 tisíc tun uhlí. Teplárnu přijde na více než 450 miliónů. I zde téměř třetinu, asi 135 miliónů korun, pokryje dotace, tentokrát z peněz Evropské unie. Projekt má být dokončen v polovině roku 2015.

Náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD) v této souvislosti podotkl, že v teplárně, jejímž majoritním vlastníkem je město, tak zřejmě půjde o největší novodobou investici, která bude mít zásadní vliv na čistotu ovzduší ve městě a okolí. „Množství vypouštěných emisí oxidu siřičitého (SO2) by mělo klesnout o víc než 800 procent na 200 mg/Nm³, proti současnému limitu 1700 mg/Nm³. Hodnota koncentrace NOx bude maximálně 200 mg/Nm³,“ konstatoval náměstek.

Radikální ekologická opatření po českých teplárnách vyžaduje nová evropská legislativa, zejména směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU. Ty se postupně zařazují i do národní legislativy členských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám