Hlavní obsah

Polská důchodkyně přišla o byt, půjčila si peníze s úrokem 9000 %

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Důchodkyně z polského městečka Lipno, ležícího asi 100 kilometrů západně od Varšavy, přišla kvůli nesplacené půjčce činící v přepočtu 12 000 korun, o třípokojový byt za milióny. Nepřečetla si dobře smlouvu s nebankovní společností, která jí půjčila peníze na rekordní úrok 9000 procent

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Takových nešťastných případů, jaký se stal důchodkyni z Lipna, je v Polsku v současné době mnoho, i když úrok 9000 procent je zatím rekordní,“ řekl portálu onet.pl Róbert Damski z Polské komory exekutorů.

Obětí nebankovních společností půjčujících peníze se v Polsku stávají především dlouhodobě nezaměstnaní a staří lidé, kterým chybí peníze na život a nikdo jim nechce půjčit. Od nebankových společností mají v současné době půjčky v celkové výši v přepočtu 12,5 miliardy korun. Ručí za ně domy a byty, které představují jejich jediný majetek. Když nedokáží splácet lichvářské úroky, často o nemovitosti v exekucích přicházejí.

„Jen ve Varšavě je v současnosti skoro pět tisíc lidí, kteří takto přišli o svou střechu nad hlavou a podobná situace je i v dalších polských aglomeracích,“ sdělil Damski. Tito lidé pak často končí na ulicích jako bezdomovci, anebo v dočasných ubytovnách, jejichž vybavení je velmi skromné.

Podobné případy nejsou v Polsku výjimečné. „Výška úrokové sazby není v Polsku limitovaná. Nebankovní subjekty poskytující úvěry jsou často vysoce specializované firmy, které mají právníky perfektně připravené dokumenty a každý krok proti svým obětem mají předem naplánovaný,“ uvedl web Monney.pl.

Podle něj nemá dlužník bez právních zkušeností šanci a nutně prohraje. Často podepíše půjčku s dvanácti i víceprocentním denním úrokem v domnění, že jde o roční úrok. Zároveň se zavazuje, že v případě neschopnosti splácet půjčku, ji vyrovná prodejem své nemovitosti, uvádí web.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám