Hlavní obsah

Českým domácnostem v únoru druhý měsíc po sobě klesly dluhy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zadlužení tuzemských domácností u bank a dalších finančních institucí se za únor v porovnání s lednem snížilo o 737 miliónů. Celkem tak dluží necelých 1,16 biliónu korun, jak vyplývá z údajů České národní banky. V lednu dluhy domácností poklesly poprvé od září 2001.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jestliže se však srovná letošní únor se stejným měsícem v roce 2012, tak dluhy domácností narostly o 39 miliard korun.

„Objem úvěrů poskytnutých bankami domácnostem klesá již druhý měsíc v řadě,“ uvedl pro Novinky ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank s tím, že zřejmě nejde o náhodu. „Loňská recese vedla domácnosti k opatrnějšímu přístupu k zadlužování, a to jak spotřebními úvěry, tak úvěry na bydlení,“ doplnil Sobíšek.

Ekonom nicméně nepředpokládá, že by objem půjček domácnostem klesal celoročně. V prvních měsících roku totiž bývá poptávka domácností po úvěrech nižší každoročně.

„Dluhy českých domácností jsou stále o více než třetinu vyšší, než bylo na začátku ekonomické krize,“ uvedl Petr Kříž ze společnosti PwC ČR s tím, že banky zpřísňují podmínky pro poskytování úvěrů a lidé pečlivěji zvažují, zda zvládnou půjčky splácet.

„Na druhou stranu zadlužení českých domácností je stále výrazně pod průměrem nejvyspělejších zemí EU a kondici českého bankovního sektoru by nám mohly mnohé země závidět,“ doplnil Kříž.

Zadlužení podniku vzrostlo

Pokud jde o podniky, jim zadlužení v únoru porovnání s lednem vzrostlo o 1,9 miliardy korun na 978,4 miliardy korun, meziročně pak činil růst 24,6 miliardy korun.

„Růst podnikových úvěrů zřejmě souvisí se současně velmi nízkými náklady na dluhové financování, které zřejmě motivuje firmy k posunu poměru mezi vlastními a cizími zdroji,“ vysvětlil Sobíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám