Hlavní obsah

Poslanci odsouhlasili zvýšení státních zásob ropy z 90 na 100 dní

– Praha

Sněmovna schválila novelu zákona, která umožní zvýšit státní zásoby ropy a ropných produktů ze současných 90 na 100 dní. Státní rozpočet by mělo zvýšení zásob během příštích dvou let stát 4,4 až 4,7 miliardy korun. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Článek

Novela stanoví, že bez souhlasu vlády se nesmí nouzové zásoby ropy skladovat mimo území ČR a naopak se na území ČR nesmí bez souhlasu vlády skladovat zásoby jiné členské země EU. Stát také podle předlohy nebude smět jakkoli bránit přepravě nebo použití nouzových zásob, které patří jiné zemi.

Novela počítá s tím, že zásoby nebudou kalkulovány podle denní spotřeby, ale podle čistého dovozu ropy. To si vyžádá rozšíření zásob o deset dnů, tedy o zhruba 210 000 tun benzínu a nafty. Rezervy budou moci klesnout pod hranici 90 dnů, pokud je stát v případě krize uvolní k použití.

Počítá se také s úpravami ochranných pásem skladovacích zařízení a ropovodů. V ochranných pásmech budou bez souhlasu majitele skladů zakázány některé činnosti, které by mohly skladování zásob ohrozit, například stavební činnosti nebo zřizování skládek.

Ochranná pásma kolem nových produktovodů se zužují z dosavadních 300 metrů na polovinu. Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) upozornil, že u existujících staveb zůstane pásmo 300 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám