Hlavní obsah

Češi a Slováci proti nám vedou kampaň, tvrdí polští výrobci potravin

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Češi a Slováci vedou už rok ostrou diskriminační kampaň proti polským potravinám na jejich trzích a pomáhají tak svým vládám. Tvrdí to ve středeční Gazetě Wyborczej Andrzej Gantner, šéf Polské federace výrobců potravin, který v minulých dnech absolvoval na toto téma v Česku sérii rozhovorů.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Nebezpečné polské sušenky

Článek

„Chtějí nás vytlačit ze svých trhů,“ uvedl Witold Choiňski, předseda sdružení Polské maso.

Polské levné potraviny získávají trhy sousedních států. Zatímco v roce 2008 Polsko vyvezlo do Česka potraviny a živý dobytek v hodnotě 133 miliónů eur, v roce 2012 to už bylo za 862 miliónů eur. Čeští výrobci potravin podle Witolda Choiňského nedokážou odolávat polské konkurenci.

Polští výrobci také říkají, že se české kontrolní orgány mnohem častěji zaměřují na produkty z Polska. A to třeba ve srovnání s Německem, které je přitom největším dovozcem potravin do Česka.

Čeští výrobci potravin zároveň vyzývají své ministerstvo zemědělství, „aby částečně nebo úplně zakázalo dovoz polských potravin do ČR. Navíc česká a slovenská média v posledních měsících mnohokrát varovala před expanzí polských potravin a zároveň byla i ironická na téma jejich kvality“, uvedl polský deník s odvoláním na tamní potravináře.

Polský vývoz do Česka klesá

Efekt této negativní kampaně je už patrný. Polský vývoz mléčných výrobků do Česka v roce 2012 klesl o 3,5 procenta. U ovoce a zeleniny to bylo o víc než šest procent a v roce 2013 se tento negativní trend prohlubuje.

„Polská vláda by měla žádat, aby úředníci v Česku a na Slovensku jednou provždy skončili s pomlouváním polských potravin,“ zdůraznil Choiňski.

„Viník“ je už známý

„Nyní je už jasné, kdo stojí za polskou průmyslovou solí v potravinách, vaječnou moučkou ze zkažených vajec či klobásami ze zdechlin. Doposud jsme ze všeho obviňovali ruský Gazprom, ale ukázalo se, že Češi a Slováci jsou viníky,“ uvedl v reakci na článek na portálu Gazety Wyborczej čtenář z Varšavy. Dodal, že z „kampaní“, jaké probíhají v Česku a na Slovensku, se vlastně dozvídá, jak zdraví spotřebitelů likviduje polský potravinářský byznys.

Jiný čtenář v reakci ironicky napsal, že je za vše třeba „poděkovat“ bývalému polskému ministrovi zemědělství Marku Sawickému, který zakázal zveřejnit názvy podniků používajících ve svých potravinách průmyslovou sůl.

„O negativním dopadu na naše zdraví se dozvídáme až o několik let později, ale u našich sousedů je vidět následky Sawického jednání už nyní,“ reagovala čtenářka z Lodže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám