Hlavní obsah

Brno předstihlo Prahu, má nejvyšší budovu v Česku

Brno

Brněnský AZ Tower se stal se 111 metry nejvyšší budovou České republiky, když překonal o dva metry pražský kancelářský věžový dům Citi Tower. Stavbu čeká v polovině dubna kolaudace.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnský mrakodrap AZ Tower se stal nejvyšší budovou v zemi. Předseda představenstva AZ Tower Jan Skoupý ukazuje solární kolektory na fasádě mrakodrapu.

Článek

Veškerá stavební činnost na AZ Toweru se už přesunula do interiéru, uvedla jihlavská společnost PSJ, jakožto jeden z investorů projektu. Stavebníci dokončují například vstupní atrium, kde bude restaurace, obchody, fitness centrum a autosalon.

„Stavba je dokončena a nyní se provádí poslední nutné práce, individuální a komplexní zkoušky, než budovu začneme předávat ke kolaudaci,“ sdělil projektový manažer Pavel Tureček.

Celá stavba má stát 800 miliónů korun. Podle posledních informací investoři prodali zhruba 60 procent všech prostor v mrakodrapu. Řada jednotlivců a firem volí spíše koupi než pronájem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejvyšší budovou světa je s 829,8 metru Burdž Chalífa v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. V Praze je nejvyšší stavbou Žižkovská televizní věž (216 metrů).

Koupi volí i zájemci o byty. V nabídce bylo 17 apartmánů, volné jsou již pouze dva. Za cenu 16 miliónů korun bez DPH je prodaný i největší z nich, mezonetový byt o rozloze 330 metrů čtverečních, který bude ve 28. a 29. patře budovy.

V prvním až třetím patře mrakodrapu bude obchodní pasáž. V ostatních podlažích vzniknou kanceláře, několik obsadí byty a v nejvyšším třicátém patře bude technické zázemí. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 275 aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám