Hlavní obsah

Lidé na Kypru budou moci vybrat jen omezené množství svých peněz týdně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Navzdory původním oznámením budou podle BBC na Kypru nadále platit omezení na výběry hotovosti z bank. Limit má být týdenní, částka ale ještě nebyla zveřejněna. Kypr se obává honu na banky, kdy by se i drobní střadatelé ze strachu mohli pokusit vybrat všechny své úspory.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Článek

Banky by se měly znovu otevřít ve čtvrtek. Původně měly být otevřené už od úterý. Důvodem je zavedení řady opatření, která byla přijata v souvislosti s podmínkami desetimiliardové půjčky od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

„Vykonává se nadlidské úsilí, aby se banky otevřely ve čtvrtek,“ řekl šéf kyperské centrální banky Panikos Demetriades a dodal: „Musíme obnovit důvěru veřejnosti v banky.“ [celá zpráva]

Potvrdil ale, že budou zavedena dočasná opatření, neuvedl však jaká přesně, ani jak dlouho budou platit. Podle ministra financí Michalise Sarrise budou platit do té doby, než se bankovní systém stabilizuje.

Má být zaveden týdenní limit na výběr hotovosti, který bude asi přísnější u dvou největších a nejpostiženějších finančních ústavů Laiki a Bank of Cyprus. Mimo jiné bude zaveden limit na vývoz eur a zákaz inkasovat šeky.

Zdanění vysokých vkladů by mohlo být až 40 procent

Zatím také není jasné, jak moc budou "zdaněny" vklady nad 100 000 eur, spekuluje se, že až čtyřicet procent výše vkladů může být vyměněno za akcie banky. [celá zpráva] Podle ministra Sarrise to závisí na tom, jak moc bude Kypr chránit penze. Původně chtěl znárodnit penzijní fondy, což ale odmítlo Německo. [celá zpráva]

Země ale neuvažuje o odchodu z eurozóny, řekl ministr financí: „Odchod z eurozóny by znamenal odchod z EU, byl by katastrofický politicky i ekonomicky. Ani jsme o něm neuvažovali.“

Kypr je v obtížné situaci nejen ekonomicky, ale i politicky, protože je od roku 1974, kdy se na jeho severu vylodila turecká vojska, rozdělen na dvě části a stále panuje strach z Turecka. Právě členství v Unii pro něj představuje silnou politickou ochranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám