Hlavní obsah

Panenka s koníkem z Číny je nebezpečná, varovalo ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví varuje před dětskou panenkou z Číny. Hračka totiž obsahuje nepovolené množství di-ftalátu (DEHP), který může mít negativní vliv na zdraví dítěte. V úterý to sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České Republiky

Dětská panenka obsahuje nadměrné množství nebezpečných látek.

Článek

"Při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány," vysvětlil nebezpečí výrobku hygienik.

Panenka je zhruba 15 centimetrů vysoká a má blond vlasy do culíku. Horní část jejích šatů je z lesklého materiálu v odstínech růžové, bílé a modré a modrou nebo zlatobílou proužkovanou sukni zdobí oranžová a bílá krajka. Na nohou má panenka červené boty. Součástí balení je papírový fialový koník.

Panenka i s koníkem je uložena ve světlemodré papírové krabičce, která má na přední straně obrázek koníka a plastové průhledné okénko. Na čelní straně je rovněž anglický nápis "My lovely Horse" a anglické informace o určení výrobku pro děti starší tří let a varování před obsahem malých částí, které by mohly způsobit udušení.

Na zadní straně krabičky je opět obrázek koníků, anglický název výrobku a další propagační texty. Na spodní straně krabičky je mimo jiné uvedena země původu výrobku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám