Hlavní obsah

Česko je „zdrženlivý inovátor“, na jiné státy unie ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Česká republika zaostává v inovacích za průměrem Evropské unie a patří jí v tomto směru 18. příčka. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy Evropské komise, podle níž se výkon EU v oblasti inovací i přes krizi celkově zlepšil, ale zvětšily se rozestupy mezi jednotlivými členskými státy.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejlepší je v inovacích stejně jako loni Švédsko a za ním následují Německo, Dánsko a Finsko. Evropská komise rozdělila země do čtyř skupin – na nejlepší inovátory, na země kolem průměru EU, „zdrženlivé inovátory“ zaostávající za průměrem unie a „skromné inovátory“. Mezi nimi jsou Polsko, Lotyšsko, Rumunsko a poslední Bulharsko.

Českou republiku komise zařadila do nejpočetnější skupiny „zdrženlivých inovátorů“ na 18. příčku v absolutním pořadí. Loni byla ČR na 17. místě. Ve stejné skupině jsou mezi jinými Slovinsko, Kypr, Řecko, Estonsko, Itálie, ale také Portugalsko a Slovensko.

Komise vycházela z 24 ukazatelů, které se týkaly například výzkumu a vývoje, investic do výzkumu, počtu patentů, vědeckých publikací v zahraničí, uvádění inovací na trh, počtu zaměstnanců ve znalostní ekonomice a jejím podílu na exportu.

Proti loňskému roku nejvíce v inovacích pokročily Estonsko, Litva a Lotyšsko, naopak výkon v inovacích klesl na Kypru a v Řecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám