Hlavní obsah

Ministerstvo financí proškolí Filipínce, jak řídit státní dluh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podepsal v úterý se svým filipínským protějškem Cesarem V. Purisimou memorandum o spolupráci. V této souvislosti je nachystána první studijní návštěva zástupců filipínského ministerstva financí, která se zaměří na problematiku řízení státního dluhu. Uvedl to mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Při příležitosti návštěvy byly projednány také aktuální ekonomické otázky a možnosti rozšíření vzájemné spolupráce.

„Filipínská republika je významným partnerem v asijském regionu s rychle rostoucí ekonomikou. Zájmem české vlády je posílit obchod mezi oběma zeměmi, což je v souladu se snahou o podporu exportu a tvorbu nových pracovních míst,“ uvedl ministr Kalousek.

Obě strany zhodnotily česko-filipínské vztahy, založené na politické, obchodní a kulturní spolupráci, jako tradičně dobré a se značným potenciálem pro další rozvoj, doplnil Jakob.

Státní dluh Česka za rok 2012 stoupl o 168 miliard na 1,668 biliónu korun. Každý Čech tak teoreticky dluží 159 000 korun. Ministerstvo financí počítá do budoucna s jeho dalším růstem, v roce 2015 by se měl přiblížit ke dvěma biliónům korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám