Hlavní obsah

U.S.Steel zůstává na Slovensku, košický podnik neprodá

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Představitelé amerického koncernu U.S.Steel podepsali se slovenským premiérem Robertem Ficem memorandum o setrvání v Košicích a zavázali se, že podnik v nejbližších pěti letech neprodají. Fico uvedl, že tím bylo zachráněno několik tisíc pracovních míst.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

K podpisu memoranda došlo v úterý těsně po návratu Fica z Pittsburghu, kde jednal s čelními představiteli U.S.Steel. Poslední čtyři měsíce panovala v Košicích nejistota. Američané totiž loni v listopadu naznačili, že zvažují odchod ze Slovenska.

„Slovenská vláda a U.S.Steel vyvinuly v posledních týdnech maximální úsilí pro zachování naší společnosti na Slovensku,“ uvedl nejvyšší představitel U.S.Steel Corporation John Surma.

Vzájemné garance

Slovenská vláda se v memorandu zavázala, že poskytne Američanům určité úlevy v oblasti energetiky a životního prostředí. „Vytvořili jsme takové podmínky, aby pro ně bylo motivující u nás zůstat a vyrábět ocel,“ uvedl Fico. U.S.Steel v memorandu potvrdila, že bude udržovat zaměstnanost a nepřistoupí k hromadným propouštěním.

Společnost U.S.Steel koupila bývalé Východoslovenské železárny v roce 2000. O možném odchodu Američanů z Košic se začalo mluvit už v roce 2010, když jim skončily daňové prázdniny a začala se projevovat světová ekonomická krize. Loni se objevili zájemci o koupi železáren z Ukrajiny a Ruska, ale k dohodě nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám