Hlavní obsah

Británie začne jako první v Evropě dovážet břidlicový plyn z USA

Londýn

Britská energetická společnost Centrica podepsala s americkou společností Cheniere Energy přelomovou dlouhodobou smlouvu o dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA. Jde o první dohodu o dovozu levného amerického plynu z břidlic do Evropy. Centrica je největším distributorem energie do britských domácností.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Centrica v rámci kontraktu začne dovážet LNG v roce 2018, smlouva platí na 20 let. Podnik bude dovážet 1,75 miliónu tun ročně, což bude stačit k zásobování 1,8 miliónu domácností.

Dohodu přivítal britský premiér David Cameron. "Budoucí dodávky plynu z USA přispějí k diverzifikaci našeho energetického mixu a zajistí britským spotřebitelům nový dlouhodobý, bezpečný a cenově dostupný zdroj plynu," prohlásil Cameron, jehož citovala agentura Reuters.

Díky dohodě bude moci Evropa poprvé systematicky využívat americký břidlicový plyn. Cena plynu v USA v posledních letech díky masovému nástupu těžby obrovských zdrojů v břidlicových horninách prudce klesla a nyní je proti ceně v Evropě několikanásobně nižší.

Británii docházejí vlastní zdroje plynu a surovinu dováží hlavně z Norska a ve formě LNG z Kataru. Katar ale odmítá uzavřít dlouhodobou dohodu, v níž by ceny nebyly navázány na vysoké ceny ropy. Centrica usilovala o dohodu na základě tržních cen a nakonec v roce 2011 vyjednala kontrakt na tři roky.

Katar nyní i přes uzavřenou dohodu většinu vývozu přesměrovává do Asie, kde jsou ceny plynu ještě výrazně vyšší než v Evropě. Objem vývozu katarského LNG do Británie se tak v lednu propadl o 68 procent, uvedla konzultantská firma Waterborne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám