Hlavní obsah

V dostavbě Temelína máme zatím navrch, tvrdí americký Westinghouse

Praha

Americko-japonská společnost Westinghouse podle slov svého ředitele Dannyho Rodericka průběžně vede v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. V pondělí obdržely Westinghouse i jeho soupeř v tendru, česko-ruské konsorcium MIR.1200, od energetické společnosti ČEZ hodnocení nabídek. Vítěz by měl být znám letos v září.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Roderick zdůraznil, že průběžné pořadí v tendru neznamená, že společnost má celkové vítězství jisté. Podle něj leží ještě před Westinghousem mnoho práce, aby nakonec zakázku na dostavbu Temelína získal.

Roderick dále prohlásil, že momentální hodnocení ČEZ nezohledňuje jen projekt Westinghousu, ale také českých firem, které by se na projektu v případě vítězství americko-japonské firmy podílely. Podle Rodericka by se v případě vítězství Westinghousu stalo Česko centrem pro další dodávky Westinghousu do evropských zemí.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v pondělí uvedl, že firma chce s oběma uchazeči o stavbu třetího a čtvrtého bloku jihočeské jaderné elektrárny jednat o vylepšení nabídek ve všech jejich částech.

Stavba nových dvou bloků by měla více než zdvojnásobit výkon Temelína, který v současnosti činí 2000 megawattů. Náklady na stavbu se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Elektrárna by měla být uvedena do provozu v roce 2025.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám