Hlavní obsah

Důvěra v tuzemskou ekonomiku za březen lehce stoupla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v březnu mírně zvýšila na -2,4 bodu, ve srovnání s únorem to byl růst o 0,2 bodu. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně téměř nezměnil. Pro srovnání, celková důvěra v ekonomiku v loňském březnu byla 1,7 bodu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Zdrojem lepší nálady byli hlavně spotřebitelé,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Důvod podle něj spočívá ve výrazném zpomalení růstu cen v posledním čtvrtletí loňského roku, v únoru dosáhl jen 1,7 procenta.

Důvěra spotřebitelů v březnu dále vzrostla a mírně se snížily obavy ze zhoršení ekonomické situace. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se nezměnily, spotřebitelé se nadále obávají růstu cen a neuvažují o větších nákupech, připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

V průmyslu se celkové hodnocení situace nezměnilo, důvěra v něj činí mínus osm bodů. „Ve srovnání s loňským rokem je nálada v průmyslu výrazně horší, proto březnový výsledek není právě potěšující,“ sdělil Kozub.

Ve stavebnictví celkově došlo oproti únoru i loňskému březnu k růstu důvěry. „Stavebnictví prochází krizovým obdobím, nedokáže se vzchopit a aspoň přiblížit se růstovým hodnotám.  Letošní rok by ale měl být pomyslným dnem, od kterého se odrazí směrem vzhůru,“ doplnil Kozub.

Oproti tomu je meziměsíčně a meziročně celkové hodnocení v odvětví obchodu a služeb na nižší úrovni než v letošním únoru i v loňském březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám