Hlavní obsah

Amun.Re se hájí, že stavěl pro ČEZ nejlevněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V otázkách Václava Moravce vystoupil Martin Shenar, který je spjat s firmou Amun.Re. Ta je považovaná za společnost, jež získala velké peníze na solárním byznysu od ČEZ, které prodal solární park v Mimoňi. Tvrdí, že stavěl pro ČEZ nejlevněji.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„ČEZ stavěl jeden megawatt za 119 miliónů, my jsme včetně projektů stavěli megawatt za 105 miliónů,“ řekl Shenar. Dodal, že pokud je 119 miliónů průměrná cena, tak jiní museli stavět za víc.

„Amur.Re stavělo elektrárny po ČEZ, nevlastnilo je,“ řekl Shenar a dodal, že polovinu firmy si koupila společnost Wilsea s. r. o. „Neměl jsem prostředky na to, abychom ČEZu financovali stavbu, proplácela se prostavěnost. ČEZ nechtěl jít do rizika, vázal ceny projektů na úspěch té stavby.

„Já jsem si myslel, že budu stavbu schopen financovat z vlastních peněz. Nakoupil jsem projektové společnosti včetně pozemků za půl miliardy, ale ČEZ chtěl mít bezrizikový byznys, schválil zaplacení projektových společností s vlastní stavbou.“ Uvedl, že peníze získal z prodeje své vydavatelské společnosti.

Shenar také popíral, že by ČEZ měl podíl 20 procent trhu solární energie. Podle něj je to jen šest procent, z toho pouhé tři procenta zajistil Amun.Re. Dvacet procent má jen z padesáti největších firem.

Shenar popírá klientelismus

Shenar také odmítal propojení s lobbysty, jako je Rittig: „Ivo Rittiga jsem neviděl několik let, za několik let jsem se nesetkal s žádným českým politikem.“ Přiznal, že měli stejné advokáty, skutečnost, že většina firem s tímto obchodem měla stejnou adresu jako sídlo první firmy Šachta & partners, je podle něj přirozená, protože když advokáti zakládají firmy, většinou ve svém sídle na své adrese.

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost doplnil další podezřelé okolnosti, Amun.Re měla jen šest zaměstnanců. Shenar na to reagoval, že si lidi najímal.

Sedlák také uvedl, že solární parky Amun.Re nepatří k nejlepším: „Nejsou to žádné mercedesy, to je Vepřek, kam se jeli podívat i experti z Jihoafrické republiky.“ Podle něj je v jednom pět různých typů čínských panelů a některé se musejí vyměnit.

Shenar také popřel, že by jeho firma Turbulence podnikala v oblasti energetiky. Je o bývalou firmu, eEnergy Hodonín - Cvičiště Pánov. Je to jiná firma, než eEnergy Hodonín, která vlastní solární park a je stoprocentní dcerou ČEZu. Turbulence se zabývá pronájmem bytů, hostinskou činnosti, výrobou, obchodem a službami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám