Hlavní obsah

Eurozóna bude posuzovat žádost Kypru o finanční pomoc

Brusel

Ministři financí eurozóny se budou v neděli večer zabývat situací na Kypru a jeho žádostí o záchranu. Kypr by měl mezitím dokončit jednání se zástupci mezinárodních věřitelů o plánu, jak získat z vlastních zdrojů peníze, aby mohl od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu dostat finanční pomoc. Do Bruselu má dorazit i kyperský prezident Nikos Anastasiadis.

Foto: ČTK/AP

Do Bruselu má dorazit i kyperský prezident Nikos Anastasiadis (vlevo).

Článek

Kypr se v sobotu přiblížil odvrácení bankrotu a dohodl se s věřiteli na novém plánu jednorázového zdanění nepojištěných vkladů v tamních bankách poté, co původní plán zdanění všech vkladů zamítl parlament. Na řešení situace zbývá čas už jen do pondělka. Podle kyperské vlády je současná situace velmi obtížná a jednání se nacházejí "ve velmi delikátní fázi".

Kypr se dohodl se zástupci věřitelské "trojky", že zdaní u svých bank jen vklady nad 100 000 eur (2,6 miliónu Kč). Celou dohodu včetně mobilizace dalších zdrojů pak bude muset schválit parlament. Pokud dohoda neprojde, přijdou kyperské banky v pondělí o klíčovou nouzovou pomoc Evropské centrální banky a ocitnou se bez hotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám