Hlavní obsah

Mafiánský skandál s masem zdechlin v polských uzeninách se rozrůstá, trval 20 let

Právo, Pavol Minárik
Lodž

Masokombinát v polské Bialé Rawské nebyl jediným, který do masných výrobků přidával maso z uhynulého nebo nemocného dobytka. Vyšetřovatelé zjistili, že i v dalších masokombinátech v Lodžském vojvodství přidávali do masných výrobků maso u uhynulých zvířat.

Foto: ÚSZS MSK, Novinky

Článek

„Ze zabavených dokumentů v masokombinátu v Bialé Rawské vyplývá, že maso z uhynulých zvířat dodávali na zpracování do dalších firem, odkud putovalo na naše stoly,“ uvedl Krzystof Kopania z lodžské prokuratury. Třiačtyřicetiletému vlastníkovi masokombinátu v Bialé Rawské hrozí trest osmi let vězení, stíhání ale mohou být i majitelé a šéfové dalších podniků.

Masokombinát v Bialé Rawské měl vlastní jatka a maso dodával dalším odběratelům. Před branami jatek byl zastaven kamión s devíti uhynulými kravami a 15 v agónii. Měly zápaly plic i nemoci jater. V areálu jatek bylo dalších 19 tun závadného masa z nemocných zvířat. [celá zpráva]

Podle jednoho z vyšetřovatelů podobný obchod trvá už dvacet let. „Stejně jako u narkotik jde o příliš velké peníze. Dodavatelé ani odběratelé nemají ani nejmenší zájem spolupracovat s policí, protože obě strany z toho mají velký prospěch,“ řekl v sobotním vydání deníku Fakt.

Podle něj všechny zúčastněné strany jsou vázané mlčením jako v mafii. „V Polsku se to jen hemží inzeráty, ve kterých rolníci nabízejí na prodej nemocná zvířata. Zásadně jde o nevyléčitelný dobytek, který by měl po uhynutí nebo zabití automaticky putovat do kafilerií. Místo toho končí na jatkách a pak v masokombinátech,“ dodal vyšetřovatel.

„Na jatkách dochází i k předstíraným porážkám, protože přivezený dobytek už je mrtvý. Maso z těchto zvířat pak je distribuováno jako nezávadné. Jde o nebezpečný trestný čin,“ uvedl hlavní polský veterinář Janusz Zwiazek.

Reklama

Výběr článků

Načítám