Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat šéfa Tatry kvůli korupci

Detektivové chtějí postavit před soud šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse. V pátek na státní zastupitelství předali návrh na podání obžaloby. Adamse viní z podplácení, za což mu hrozí až pět let vězení.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ronald Adams

Článek

Právu to potvrdil brněnský státní zástupce Jan Petrásek. „Návrh mi byl doručen dnes (v pátek, pozn. red.) a předpokládám, že do dvou týdnů rozhodnu o tom, zda obžalobu k soudu skutečně podám,“ poznamenal státní zástupce.

Manažer čelí podezření, že nabídl dvacetimilionový úplatek při jednání o dodávce terénních vozidel české armádě. Z korupce jej obvinil někdejší ministr obrany Martin Barták, který je rovněž v případu obžalován. O úplatku údajně hovořili na brněnském veletrhu IDET v roce 2009.

Adams původně odmítal případ komentovat s ohledem na vyšetřování. Lidovým novinám později ale popsal zákulisní vyjednávání mezi Tatrou a zástupci státu. Připustil, že slova o úplatku zazněla, prý ale "jen testoval situaci". [celá zpráva]

Podle policie nabízel úplatek Bartákovi

O korupční nabídce ze strany Adamse promluvil Barták v rozhovoru pro Právo v roce 2011. Šéf Tatry měl podle jeho tvrzení nabízet úplatky na zbrojařském veletrhu IDET v Brně v roce 2009, tedy v době, kdy Barták v resortu působil jako náměstek tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové.

Ke kauze Adams uvedl, že v únoru 2008 vedl několik jednání s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem, který mu údajně tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2,7 miliardy korun. Obvinění údajně stojí právě na svědectví Smrže a Bartáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám