Hlavní obsah

Členské země EU budou usilovat o zrušení cukerných kvót

Brusel

Na zrušení kvót na výrobu cukru od roku 2017 se dohodli ministři zemědělství Evropské unie. Tento požadavek je součástí společné pozice členských zemí pro jednání s Evropským parlamentem (EP) o konečné podobě reformy společné zemědělské politiky.

Článek

Ministři dosáhli shody po dvoudenním jednání. K dohodě se nepřipojily dvě členské země – Slovinsko a Slovensko, řekl irský ministr zemědělský Simon Coveney, který jako zástupce předsednické země jednání vedl.

Parlament minulý týden odhlasoval vlastní pozici, s níž půjde do rozhovorů. Podle EP by měly výrobní kvóty na cukr skončit až v roce 2020, a ne v roce 2015, jak navrhovala Evropská komise. Ministři došli ke kompromisnímu termínu pro ukončení cukerných kvót pro rok 2017 a zrušení kvót na výrobu mléka v roce 2015.

Pokud jde o původní návrh Evropské komise, aby zemědělci z ekologických důvodů neobhospodařovali sedm procent půdy, ministři se dohodli na pěti procentech. Tato plocha by se po zhodnocení celého opatření mohla v roce 2018 rozšířit na sedm procent.

Irský ministr vyjádřil přesvědčení, že se podaří definitivní podoby reformy společné zemědělské politiky dosáhnout do června, včetně schválení v plénu parlamentu. Podle něj je to potřeba, aby se stihly zavést všechny potřebné zákony do roku 2015, kdy má nová podoba společné zemědělské politiky vstoupit v platnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám