Hlavní obsah

Miliardář Komárek si plácl s Gazpromem, postaví plynový zásobník za 2,5 miliardy

Novinky, pit
Praha

Český miliardář Karel Komárek, který stojí v čele investiční skupiny KKCG, se dohodl s ruským plynárenským obrem Gazprom na společném projektu. Půjde o výstavbu podzemního zásobníku zemního plynu na jižní Moravě, informoval mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Foto: KKCG

Alexander Medveděv (vlevo) a Karel Komárek

Článek

Smlouva byla uzavřena mezi společnostmi Moravské naftové doly a Gazprom Germania. Konkrétní lokalitou jsou Dambořice na Hodonínsku, ležící zhruba 30 kilometrů jihovýchodním směrem od moravské metropole Brna.

Podzemní zásobník plynu budou obě strany financovat stejným dílem a má se jednat o jeden z největších a nejmodernějších zařízení tohoto typu v Česku s kapacitou 448 miliónů metrů krychlových. Začít se má stavět příští rok, zásobník by měl být uveden do provozu v roce 2016.

Karel Komárek a Alexander Medveděv, místopředseda představenstva Gazpromu, smlouvu podepsali v pražském Obecním domě. „Investice do výstavby zásobníku plynu je dalším krokem v naší rozvíjející se spolupráci. K zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu do Evropy, což je naší dlouhodobou strategií, je rozšiřování skladovacích kapacit v podzemních zásobnících klíčové,“ uvedl Medveděv.

Komárek považuje Gazprom za strategického partnera a spolupráce si považuje. „Je to pro nás ocenění naší dlouhodobé a profesionální práce v oblasti ropy a zemního plynu. Do budoucna plánujeme další společné projekty nejen v České republice, ale i v Evropě a Ruské federaci,“ doplnil Komárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám