Hlavní obsah

Udržte studentské slevy, nařídil ministr Českým drahám

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) nařídil Českým drahám, aby zachovaly slevy pro žáky a studenty. V současné době se projednává konkrétní výše bonusů, informovalo ministerstvo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura

Článek

„Požaduji, aby tento dopravce nadále poskytoval slevy jak pro žáky, tak studenty. Jejich zachování je pro dojíždění do škol nezbytné. České dráhy můj požadavek respektují a zrealizují návrh ještě v první polovině tohoto roku,“ řekl Stanjura.

Studentské a žákovské slevy v poslední době řeší i další dopravci. Důvodem je návrh dohody ministerstva dopravy a ministerstva financí na zrušení povinného nařizování žákovských a studentských slev od letošního 1. července.

„Tento krok je navrhován především kvůli složité administrativě při proplácení státních kompenzací dopravcům,“ připomnělo ministerstvo s tím, že opatření se týká zejména komerčních dopravců.

Ve slevách pokračuje i RegioJet

K celé záležitosti se vyjádřil i soukromý dopravce RegioJet, spadající do impéria Student Agency podnikatele Radima Jančury.

RegioJet bude podle mluvčího Aleše Ondrůje i nadále poskytovat slevy dětem, studentům a dalším sociálním skupinám, a to přesně ve stejném rozsahu jako České dráhy.  Kompenzace za tyto slevy bude v plné výši fakturovat ministerstvu dopravy, pokud by stát Českým drahám ceny dotoval.

„Přesně v souladu s evropskou legislativou, pokud stát poskytuje kompenzace na poskytování slev sociálním skupinám cestujících jednomu dopravci, musí poskytovat tyto kompenzace i ostatním dopravcům. Jinak by se jednalo o diskriminaci a porušení volné soutěže dopravců na liberalizovaném trhu,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám