Hlavní obsah

Poláci si mohou za pár zlotých zlustrovat majetek svého souseda

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Nedostatečná legislativa způsobila, že za 29 zlotých (zhruba 180 korun) si na portálu Szeszeli může kdokoli zjistit podrobnosti o 16,3 miliónu hypoték v Polsku. Například zda si soused nebo známý koupil dům či byt na půjčku nebo v hotovosti, kolik a které bance dluží, ale také množství dalších údajů.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Oficiálně je přístup do registru nemovitostí v Polsku volný pouze pro jejich vlastníky. Když však portálu Szeszeli po zaplacení poplatku zadá zájemce adresu jakékoli nemovitosti či pozemku, obratem na svoji e-mailovou adresu dostane kompletní informaci. Kromě 16 miliónů hypoték také o 26 miliónech pozemků, 1,6 miliónu domů a zhruba 6,3 miliónu bytů.

Nové podmínky pro podvody

„Přestože všechny tyto údaje z katastru nemovitostí jsou neveřejné, nedostatečné právní předpisy vlastně umožňují, že k nim má nyní přístup kdokoli,“ napsal list Rzeczpospolita. V Polsku se tím vytvořily nové podmínky pro podvody, a navíc došlo k závažnému porušení soukromí občanů, upozornil Wojciech Wiewrowsku, generální inspektor Úřadu na ochranu osobních údajů.

Neomezený přístup ke všem informacím o nemovitostech výrazně napomohl různým podvodníkům, ale i organizovanému zločinu ve snadném vyhledávání potenciálních obětí své trestné činnosti. „Ti nyní bez nejmenších problémů zjistí, komu patří jednotlivé nemovitosti -  a tím i to, kdo je jak bohatý a v podstatě i vydíratelný,“ upozornil list Rzeczpospolita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám