Hlavní obsah

Staví se méně, pokles ale zpomaluje

– Praha
Novinky, pit

Stavební výroba v lednu v porovnání se stejným měsícem roku 2012 klesla o 9,3 procenta. Pokles se nicméně zpomalil, protože v prosinci se výroba meziročně propadla o 19,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledky byly už tradičně horší než v předchozím roce, například bylo zahájeno o 39 procent bytů méně a dokončeno jich bylo méně o 10,4 procenta. Lednová stavební produkce poklesla ve srovnání se stejným obdobím konjukturálního roku 2008 o téměř 40 procent.

„Přesto se zdá, že v oboru se schyluje ke změně a pomyslné dno k odrazu se blíží,“ domnívá se analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Jako příklad udává nárůst počtu zahájených bytů v rodinných domech, konkrétně o 12,6 procenta. Stejně tak stoupl počet vydaných stavebních povolení, a to o 4,1 procenta. Úřady jich vydaly 7040.

Celkově se tak podle Kozuba objevují po velmi dlouhé době pozitivní informace ve stavebnictví, které by mohly naznačit první zlepšení.

„Stále existují i velká rizika, například počet zahájených bytů v bytových domech se v lednu prakticky zastavil a byl desetinový oproti minulému roku,“ dodal jedním dechem analytik.

Reklama

Související články

České stavebnictví se dál propadá

Další pád zaznamenala tuzemská stavební výroba, když za loňský rok v porovnání s rokem 2011 poklesla o 6,5 procenta. V prosinci se meziročně propadla dokonce...

Výběr článků

Načítám