Hlavní obsah

Londýnská velryba způsobila bance JPMorgan Chase miliardové ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Banka JPMorgan Chase & Co přišla loni o 6,2 miliardy dolarů, protože při investicích do vysoce rizikových derivátů ignorovala vlastní vnitřní nařízení a oklamala investory. Zjistilo to vyšetřování amerického senátního permanentního podvýboru, které jmenovalo i hlavního viníka: je jím obchodník s cennými papíry Bruno Iksil zvaný Londýnská velryba.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Banka JPMorgan

Článek

Kvůli svému jednání JPMorgan Chase přišla o pověst jedné z nejlépe řízených bank na světě. Její jednání připomíná jednání bank, které vyústilo v roce 2008 v celosvětovou hypotéční krizi, uvedla agentura DPA.

„Zjistili jsme, že obchodní operace stály na riziku, ignorovaly limity na velikost rizika, že se zakrývaly ztráty, mylně se informovala veřejnost a banka se vyhýbala dohledu,“ řekl senátor Carl Levin na závěr devítiměsíčního vyšetřování. Senátor stojí v čele senátního podvýboru, který má na starosti problematiku dozoru nad finančními trhy.

O ztrátách věděli šéfové banky včetně jejího výkonného ředitele Jamie Dimona, ale tajili je a snižovali jejich závažnost. Důležité informace o ztrátách banka nesdělila dozorčímu orgánu, uvedl ve čtvrtek večer podvýbor Senátu ve své zprávě. Rizikové byly investice do derivátů závisejících na výkonnosti úvěrů. Hlavním viníkem byl Bruno Iksil, zvaný Londýnská velryba, jehož obchody v Londýně byly tak velké, že otřásaly celosvětovými trhy s úvěry a korporátními dluhopisy.

Kvůli ztrátě nyní banka plánuje restrukturalizaci a masivní propouštění. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám