Hlavní obsah

V potravinovém doplňku našla inspekce látku, která může i zabít

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila v potravinovém doplňku Stacker 2 Thermodrene potenciálně nebezpečnou látku 1,3-dimethylamylamin, neboli geranamin. Ten může v některých případech po požití přivodit i smrt. Přípravek na plzeňském Masarykově náměstí prodával Jan Zavadil. Koncoví zákazníci byli o zdravotním riziku informováni, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Potravinový doplněk Stacker 2 Thermodrene

Článek

Geranamin je syntetická sloučenina, která se přidává do některých léčivých přípravků. Slovenský distributor Vital Garden dováží přípravek ke spalování tuků z USA, kde se objevily problémy po požití zmíněné látky.

Může vyvolat vážné zdravotní potíže, jako jsou zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavy, zvracení, mozkové příhody či dokonce smrt.

"Přímá spojitost není sice zatím prokázaná, ale hlavní hygienik ČR před ní vydal varování," uvedl Kopřiva. V praxi to znamená, že tato látka se nesmí v Česku v potravinách vyskytovat.

Prodejci hrozí správní řízení

"V prodejně už zbyl jen jeden kus, jde o poměrně drahý výrobek. Prodejce měl evidenci koncových spotřebitelů, které o zjištění inspekce informoval. Prodal jen několik kusů," doplnil Kopřiva. Podle něj nelze vyloučit s prodejcem zahájení správního řízení, protože uvedl do oběhu potravinu, která není vhodná k lidské spotřebě nebo je zdraví škodlivá.

Tutéž látku inspekce odhalila o čtvrt roku dřív v potravinovém doplňku Neurocore taktéž z USA. Prodával ji Sport Fitness Product v Praze v Plzeňské ulici i přes upozornění, že obsahuje škodlivou látku.

Reklama

Výběr článků

Načítám