Hlavní obsah

Slováci zavádí novou loterii, lidé můžou vyhrát peníze na účtenku z obchodu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Účtenky z registračních pokladen by měly být na Slovensku slosovatelné. „Mělo by to motivovat občany, aby si žádali účtenky, a podnikatelské subjekty, aby je vydávaly. Pomůže to k vyčištění daňového prostředí,“ řekla Novinkám mluvčí finanční správy Miroslava Slemenská.

Článek

Další podrobnosti zatím mluvčí neprozradila. „Celý projekt je už ve finální podobě,“ potvrdila Slemenská. Slovensko věří v úspěch projektu. Pozitivním příkladem je Tchaj-wan, kde podobná loterie funguje. „Mají s tím velmi dobré zkušenosti a věřím, že to může být podobné i u nás. Vždyť Slováci jsou soutěživý národ,“ dodala mluvčí.

V praxi by to mělo fungovat tak, že každá účtenka z registrační pokladny má své číslo, které bude slosovatelné. Lidé si ve vlastním zájmu budou účtenky žádat a odkládat. Vláda si od toho slibuje potírání daňových úniků a pokles nezaevidovaných tržeb, jimiž podnikatelé obírají stát o značnou částku.

„Náčrt loterie máme spolu s loterijní společností Tipos připravený prakticky kompletně,“ potvrdil šéf finanční správy František Imrecze. Loterie by mohla být spuštěna letos na podzim. Do loterie by se mohl zapojit každý, kdo číslo účtenky přepíše na tiket nebo ho zaregistruje přes internet, případně formou SMS zprávy z mobilního telefonu. Evidovaná čísla budou slosovatelná. O jaké ceny nebo finanční částky se bude hrát, není zatím jasné.

Evidovat tržby v registrační pokladně musí na Slovensku nejen obchody, ale také provozovatelé barů a restaurací. Podnikatelé tuto povinnost často obchází. Z nepřiznaných příjmů pak neodvádějí daň z příjmu ani daň z přidané hodnoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám