Hlavní obsah

Snižte si platy, požaduje irská vláda od bankéřů

– Dublin
Novinky, pit

Irský ministr financí Michael Noonan nařídil tamním bankám, aby snížily náklady na platy a odměny svých zaměstnanců o šest až deset procent. Informoval o tom na svém webu list The Irish Times.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Polský ministr financí Jacek Rostowski (vlevo) při hovoru se svým irským protějškem Michaelem Noonanem.

Článek

Tento krok souvisí se snahou irské vlády, aby se největší a státem podporované irské banky jako AIB, Bank of Ireland nebo Permanent TSB vrátily co nejdříve k ziskovosti.

Podle studie konzultantské společnosti Mercer Consultants totiž průměrné platy v bankovním sektoru stouply za posledních pět let, tedy v době ekonomické krize, o čtyři až šestnáct procent.

Každá banka má vypracovat svůj vlastní úsporný plán. Ministerstvo financí jejich dodání očekává do několika týdnů. Všeobecně se očekává, že se finanční škrty projeví až v roce 2014.

Ministerstvo rovněž zdůraznilo, že pokud by plán na snižování nákladů od bank nepřicházel, vláda by musela zvážit další možnosti, jak dosáhnout svých cílů.

Banky AIB a TSB jsou z více než 99 procent ve vlastnictví státu, v Bank of Ireland stát drží jen 15procentní podíl. Její šéf Richie Boucher si ročně přijde na 623 000 eur (zhruba 16 miliónů korun), což přesahuje vládou nařízenou hranici 500 000 eur pro platy ředitelů bank.

Irsko bylo nuceno požádat na podzim 2010 o mezinárodní finanční pomoc v důsledku finanční krize a prasknutí realitní bubliny o 67,5 miliardy eur. Další miliardy musela irská vláda napumpovat do svých bank sama, aby je zachránila před zhroucením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám