Hlavní obsah

Oběťmi krize ve Španělsku jsou i koně, desetitisíce jich končí na jatkách

Novinky, rei
Madrid

Prohlubující se ekonomická krize ve Španělsku začala doléhat i na bohatší vrstvy. Dokladem toho jsou i narůstající počty koní, statusových symbolů dobře situovaných, které končí na jatkách a v lepším případě v útulcích. Uvedla to v úterý agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Před pár lety jsme koně zachraňovali jen ve výjimečných případech, když byli týráni anebo opuštěni. Teď je to problém ve všech sektorech,“ řekla Virginia Soleraová, která provozuje útulek v jižní Andalusii, kde má chov koní bohatou tradici.

"Ve Španělsku je vlastnictví koně známkou bohatství. Před krizí před pár lety si spousta lidí myslela: Koupím si velké auto, velký dům a proč ne taky koně? Ti teď hladoví nebo směřují na jatka,“ dodala Soleraová.

Statistiky vlády její slova potvrzují. Počet koní poražených na jatkách byl v loňském roce dvojnásobný oproti stavu v roce 2008, kdy přišla hypoteční a dluhová krize.

Během boomu mnoho lidí v Andalusii opustilo své farmy a vrhlo se na rostoucí stavební průmysl. Spousta z nich po splasknutí hypoteční bubliny zkrachovala. Majitelé podle Soleraové od té doby své koně často nechávají v záplavových oblastech v naději, že se utopí, anebo je svému osudu nechávají rovnou ve stájích bez potravy.

Jatka koně vykupují zhruba za 150 eur, zatímco péče o zvíře může měsíčně přijít na 400 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám