Hlavní obsah

Na farmářských trzích loni padly pokuty za půl miliónu

Novinky, pit
Praha

V roce 2012 provedli pracovníci jednotlivých veterinárních správ celkem 446 kontrolních akcí na 179 schválených tržištích a tržnicích, kde se konaly farmářské trhy. Nedostatky odhalili inspektoři v 128 případech a vyměřili pokuty za celkem 513 500 korun, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farmářské trhy na Jiřího z Poděbrad v Praze, ilustrační foto

Článek

„Je třeba si uvědomit, že nešlo o závadná tržiště, ale o jeden či dva subjekty z řádu dvaceti třiceti, kteří produkty na trhu nabízejí,“ připomněl Duben.

Nejvíce závad, konkrétně v 72 případech, zaznamenali inspektoři podle mluvčího při prodeji výrobků, u kterých byla zjištěna nevyhovující teplota při prodeji.

V 58 případech šlo o neschopnost doložit původ zboží, v 53 případech byla zjištěna nedostatečná ochrana před kontaminací z okolního prostředí, v 52 případech se jednalo o zboží se špatným značením a v deseti případech bylo nabízeno zboží s prošlým datem minimální trvanlivosti, popřípadě nebyla uvedena doba spotřeby.

„I v letošním roce Státní veterinární správa počítá s pečlivými kontrolami schválených trhů a tržišť, kde se potraviny živočišného původu nabízejí,“ doplnil Duben.

Anketa

Nakupujete na farmářských trzích?
Ano
36,7 %
Ne
63,3 %
Celkem hlasovalo 1514 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám