Hlavní obsah

Rychlá síť LTE zatím nebude, úřad stopnul miliardovou přestřelku operátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zastavil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Jako důvod uvedl příliš vysoké nabídky operátorů, které se vyšplhaly z celkové vyvolávací ceny 7,4 miliardy na více než 20 miliard korun a stále rostou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výše nabídek tak už není ekonomicky reálná a znamenala by nasazení vysokých cen služeb a zpoždění při budování mobilních sítí, oznámil mluvčí ČTÚ František Malina.

„Bohužel, realita je taková, že za těchto podmínek by nikdo z nových držitelů kmitočtů nebyl schopen novou technologii řádně nasadit. Je potřeba si uvědomit, že stát by sice vydělal, ale v konečném důsledku by na to doplatil koncový zákazník,“ informoval předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Podle Dvořáka úřad již při vyhlášení podmínek zdůrazňoval, že hlavní motivací aukce je rychlá dostupnost 4G sítí a nikoli zisk státu.

Prodej ještě letos

ČTÚ chce kmitočty pro rychlé mobilní sítě LTE i přes zastavení aukce prodat ještě letos. Chystá se změnit podmínky soutěže tak, aby se cena znovu nevyšplhala do nereálné výše. Vyvolávací cena v obnovené aukci bude stejná nebo vyšší než při prvním pokusu, uvedl Dvořák.

Do výběrového řízení se přihlásili současní operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone a také společnost PPF Mobile Services, která se chce stát čtvrtým mobilním operátorem. Samotná aukce začala loni v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám