Hlavní obsah

V Česku se rodí armáda nezaměstnané mládeže

– Praha
Novinky, pit

Počet mladých lidí bez zaměstnání do 25 let věku v Česku stoupá. Sice velice pomalu, ale kontinuálně tvoří stále větší část z celkového počtu nezaměstnaných. Jak vyplývá z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) poskytnutých Novinkám, na konci roku 2012 se vyšplhal počet uchazečů o zaměstnání do 25 let evidovaných na úřadech práce na 98 729, což odpovídá 18,1 procenta z celkového počtu nezaměstnaných. Pro srovnání, ke konci roku 2011 to bylo 91 942 mladých lidí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mladí lidé v Česku hledají práci stále obtížněji.

Článek

„Mladí lidé patří spolu s lidmi předdůchodového věku a s nižším vzděláním mezi nejohroženější skupiny na trhu práce. Proto se na ně také úřady práce zaměřují. Například MPSV už s předstihem reagovalo na doporučení Evropské komise, které podporuje hledání práce pro mladé lidi do 25 let,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Úřady práce proto podle Filipové více spolupracují také se školami a zaměstnavateli. V konkrétních programech na pomoc nezaměstnaným mladým lidem je také projekt Praxe pro mladé do 30 let, který budou dělat nově kraje.

Plíživý růst

V roce 2010 tvořili mladí lidé do 25 let zhruba 17 procent z celkového počtu nezaměstnaných, v roce 2007 to bylo necelých 16 procent. „Na první pohled se zdá, že nárůst nezaměstnanosti mezi mladými není nikterak dramatický. To je ale zkreslený pohled, protože tím jak roste celkový počet nezaměstnaných, tak se zvyšuje i celkový počet nezaměstnaných mladých lidí do 25 let,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Čísla hovoří jasně, zatímco v roce 2007 bylo mladých nezaměstnaných lidí do 25 let přibližně 55 tisíc, na konci loňského roku už tento počet bezmála atakoval 100tisícovou hranici. „Takže pokud porovnáme roky 2007 a 2012, tak je zde nárůst mladých lidí bez práce o 80 procent. Toto číslo již dramatické je,“ informoval Novák.

Chybí nová místa

Za nárůstem nezaměstnanosti mezi mladými lidmi je podle Nováka recese v Česku spojená s absolutně nedostatečnou tvorbou nových míst. „Na obrat k lepšímu to letos rozhodně nevypadá a na mírně lepší časy se možná zablýská až v roce příštím,“ domnívá se Novák.

Pokud srovnáme celkovou nezaměstnanost v Česku i nezaměstnanost ve věkové skupině do 25 let například s Itálií, Španělskem, Řeckem nebo Portugalskem, vychází z toho naše republika stále ještě poměrně dobře. Celková nezaměstnanost v Řecku či Španělsku se dlouhodobě pohybuje kolem 25 procent, ve věkové kategorii 15 až 24 let dosahuje 50procentní hranice.

„To je ale zjednodušený výklad, který zastiňuje fakt, že situace na českém pracovním trhu se kontinuálně zhoršuje a sehnat práci je stále těžší a v některých regionech de facto nemožné,“ připomíná Novák.

Nezaměstnanost by měla za únor růst

Podle většiny analytiků oslovených Novinkami by měla míra nezaměstnanosti, respektive od ledna podle nové metodiky podíl nezaměstnaných osob na obyvatelstvu, v Česku za únor dále růst. V lednu se celkový počet uchazečů o zaměstnání dostal na rekordních zhruba 586 tisíc a dá se počítat s dalším nárůstem. [celá zpráva]

Podle ekonoma Pavla Sobíška z UniCredit Bank by měl počet nezaměstnaných za únor vyskočit o 12 tisíc lidí. Analytik Jan Šimara ze společnosti Cyrrus očekává zlepšení situace s nástupem jarních sezónních prací, jejichž vliv by měl být patrný už v číslech za březen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám