Hlavní obsah

Akcionářům španělské Bankie hrozí, že přijdou takřka o všechny peníze

Brusel

Akcionáři španělského finančního ústavu Bankia, mezi nimi i tisíce obyčejných Španělů, přijdou prakticky o všechny peníze, které do nákupu akcií banky vložili. Důvodem je nekompromisní postoj orgánů Evropské unie. Ty chtějí, aby akcie Bankie byly před plánovaným zvýšením kapitálu banky oceněny jen minimálním kurzem 0,01 eura (0,26 Kč).

Foto: Sergio Perez, Reuters

Muž si v Madridu vybírá peníze z bankomatu zestátněné Bankie.

Článek

Požadavek Evropské komise napadly španělské úřady, které chtějí, aby byla cena jedné akcie Bankie desetkrát vyšší, tedy 0,10 eura. Na této ceně velmi záleží, protože se od ní bude odvíjet výměnný poměr před plánovaným zvýšením základního jmění banky. V rámci tohoto procesu se dluh banky bude měnit za nové akcie.

Bankia se loni dostala do vážných problémů a utrpěla vůbec nejvyšší ztrátu ze všech španělských firem. Prodělala zhruba 19,2 miliardy eur (asi 378,8 miliardy korun) a nakonec ji musela převzít vláda. Banka pak požádala o finanční pomoc ve výši 18 miliard eur z evropských fondů. [celá zpráva]

V plánu je teď zvýšení základního jmění banky o 10,7 miliardy eur (asi 274,6 miliardy korun). Jestliže budou původní akcie oceněny na 0,01 eura, dostanou jejich držitelé v nových akciích desetkrát menší podíl, než kdyby byla cena původních akcií stanovena na 0,10 eura, jak požadují Španělé. S obrovskými ztrátami se tak budou muset ve Španělsku smířit stovky tisíc drobných investorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám