Hlavní obsah

Akcionář nově zažaloval Facebook kvůli nepovedenému úpisu akcií

New York

Šéf americké společnosti Facebook Mark Zuckerberg má spolu s dalšími představiteli na krku novou žalobu týkající se loňského primárního úpisu akcií (IPO). Stížnost pochází od akcionáře, který se cítí být jednáním firmy poškozen. Znamená to, že by se mohly znovu objevit právní nároky, které jiný soud už v únoru zamítl.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Facebook tak bude muset prokázat, že nechtěl poškodit akcionáře, když neinformoval o slabém růstu tržeb. Stěžovatel Gaye Jones tvrdí, že firma se o tyto informace podělila pouze s bankami, které úpis připravovaly, a s klíčovými investory.

Nynější žaloba se liší od těch minulých, které soud v únoru zamítl. Předchozí stěžovatelé totiž neuspěli především proto, že v době, kdy se Facebook pochybení dopustil, tito akcionáři ještě akcie nevlastnili. Jones je ale jedním z prvních investorů, kteří akcie Facebooku vlastnili před vstupem firmy na burzu.

Žaloba si klade za cíl donutit členy správní rady a další představitele firmy, aby vrátili peníze, které prodejem akcií získali. Jones tvrdí, že o klesajícím tempu růstu tržeb věděli, takže jim bylo známo, že cena akcií byla při vstupu na burzu nadsazená. Facebook je přesvědčen, že žaloba postrádá meritum věci, a je tedy neopodstatněná.

Akcie Facebooku loni v květnu vstupovaly na trh s cenou 38 dolarů za kus. Hned ale začaly klesat a do září spadly až pod 18 dolarů. V současné době se pohybují kolem 28 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám