Hlavní obsah

Zemím EU včetně Česka hrozí ztráta peněz za pomoc Irsku a Portugalsku

Novinky, pit
Praha

Česká republika a další země sedmadvacetičlenné Evropské unie by mohly doplatit na finanční pomoc, kterou poskytly v dluzích se topícímu Portugalsku a Irsku. Ve hře je totiž možnost, že oba státy dostanou mírnější podmínky pro splácení svých půjček.

Evropská komise

Článek

Česko by kvůli tomuto kroku muselo zaplatit peníze navíc do evropského rozpočtu. Úrok Portugalska a Irska by byl totiž nižší, takže by se jednotlivé země musely podělit o dorovnání ztrát, uvedl Český rozhlas s odkazem na potvrzení ze strany Evropské unie.

Celkem Česko ručí za pomoc Portugalsku a Irsku částkou zhruba 15 miliard korun. Původně na celé akci mělo vydělat, ovšem pozměnění podmínek může znamenat až to, že Česká republika nakonec ještě něco doplatí. Případná ztráta se podle ČRo zatím nedá vyčíslit.

V listopadu 2010 schválili ministři financí eurozóny a Evropské unie pomoc pro krizí zmítané Irsko ve výši 85 miliard eur. Portugalsko bylo nuceno kvůli sílícímu tlaku finanční krize požádat v květnu 2011 o mezinárodní pomoc ve výši 78 miliard eur, aby odvrátilo bankrot.

Do záchranných programů se jako člen EU zapojilo i Česko. V případě Irska se zaručilo za úvěry částkou necelých sedmi miliard korun, v případě Portugalska se jednalo o zhruba osm miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám