Hlavní obsah

Počet insolvenčních návrhů v únoru rostl, oproti lednu o více než stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet insolvencí se v únoru po lednovém poklesu vrátil k růstu. Bylo podáno 2812 insolvenčních návrhů, což bylo o 110 více než v předchozím měsíci. Z toho bylo 480 insolvencí u právnických osob a podnikatelů, 316 u nepodnikajících živnostníků a 2016 u nepodnikatelů. Informovala o tom společnost Creditreform.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kromě kolísání počtu insolvenčních návrhů v květnu a srpnu 2012 a lednu 2013 trvá růst insolvenčních návrhů již od počátku roku 2012. Největší počet firem v insolvenci byl v únoru 2013 z oboru obchodu, správy nemovitostí a stavebnictví.

Možným způsobem řešení úpadku firem je konkurz, nebo reorganizace. Konkurzů bylo v únoru 2013 prohlášeno 180, z toho počet konkurzů živnostníků činil 59. Stejně jako u insolvencí bylo v minulém měsíci v konkurzu nejvíce firem z odvětví stavebnictví a obchodu.

Počet insolvenčních návrhů fyzických osob spotřebitelů má zásadní vliv na celkový počet insolvenčních návrhů a stále roste. Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. O to v únoru požádalo 2223 osob. Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 1545 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo 46 dlužníků. Pokud nedojde k zpeněžení majetku, je oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Ani pro rok 2013 neočekává Creditreform poklesy počtu insolvenčních návrhů. Výraznou měrou k tomu prý přispívá nižší spotřebitelská poptávka daná zvýšením DPH a pesimistickými prognózami ekonomického vývoje pro rok 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám