Hlavní obsah

Problém falešných německých biovajec se Česka netýká, ujišťují veterináři

Novinky, pit
Praha

V souvislosti s údajným falešným označováním německých biovajec se pracovníci Státní veterinární správy (SVS) zajímali, jak je to s dovozy právě od našeho západního souseda. Podle mluvčího SVS Josefa Dubna odsud do Česka žádné zásilky biovajec nesměřovaly.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Provedli jsme kontroly hlášení zásilek v místě určení, tedy u příjemců, a od 1. ledna do 28. února 2013 nejsou žádné zásilky biovajec původem z Německa,“ sdělil Duben.

Na tuzemském trhu mohou zákazníci sehnat vejce jak z domácí produkce, tak i z ostatních členských států Evropské unie. „Pokud jsou na českém trhu německá vejce, jsou označena v kódu producenta trojkou, což znamená, že jde o vejce od nosnic z klecového chovu, samozřejmě z obohacených klecí,“ vysvětlil mluvčí.

Setká-li se tedy zákazník v tržní síti s nabídkou bio vajec, pocházejí z nemnoha českých chovů.

„Zákazník vejce rozezná podle kódu na vejci, typ chovu označuje první číslo. Je-li to 0, jde o bio vejce, 1 značí vejce z výběhu, 2 z hal a 3 z klecí. Kromě toho je na vejci i kód země původu. Ten může být odlišný od kódu na obalu, protože na obalu je kód země, ve které byla vejce zabalena,“ doplnil Duben s tím, že s neoznačenými vejci se nesmí obchodovat.

„Jedině prodá-li chovatel vejce ze svého chovu konečnému spotřebiteli, tedy ze dvora, tak jedině tehdy se vejce neoznačuje,“ zakončil mluvčí.

Značení vajec

Typ chovu označuje první číslo

0 - bio vejce

1 - vejce od slepice z výběhu

2 - vejce od slepice z haly

3 - vejce od slepice z klece

Reklama

Související témata:

Související články

Na Německo padl stín s falešnými biovejci

Aféra s nedeklarovaným koňským masem je v plném proudu a na obzoru už se rýsuje další. Německé úřady totiž podle magazínu Der Spigel vyšetřují na 200...

Výběr článků

Načítám