Hlavní obsah

Podmínky v průmyslu se v únoru zlepšily

Praha

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku doznaly za únor zlepšení. Index nákupních manažerů (PMI) vzrostl na 49,9 bodu z lednových 48,3 bodu. Index se tak dostal na nejvyšší úroveň od loňského března, informovala společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů představuje v indexu předěl mezi poklesem a růstem aktivity.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby, je pod hranicí 50 bodů již 11 měsíců.

„Podobně jako v lednu bylo i v únoru zlepšení všeobecné a založené na růstu indexů výroby, nových zakázek a zaměstnanosti,“ uvedla ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC Agata Urbanska. Únorové hodnoty PMI podle ní podporují předpověď, že roční růst HDP se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 stabilizoval. „Pro rok 2013 předpovídáme růst 0,5 procenta HDP,“ dodala.

Hlavním důvodem stabilizace výrobního sektoru byl nárůst objemu nových zakázek. K tomu došlo po deseti měsících poklesu, což je druhé nejdelší takovéto období v dějinách průzkumu. Vzhledem k nejistému výhledu do budoucna čeští výrobci ale podle průzkumu dále propouštěli a snižovali nákupní aktivitu.

„I když není radno český PMI index přeceňovat, je to dobrá zpráva,“ sdělil analytik Michal Brožka z Raiffesenbank s tím, že ve druhém čtvrtletí by se česká ekonomika mohla dostat z recese. „Samozřejmě je zde řada překážek na cestě, jako je špatný volební výsledek v Itálii, který citelně zhoršil tržní sentiment,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám