Hlavní obsah

Pranýř zachytil karcinogenní šproty nebo plesnivé ořechy

– Praha
Novinky, pit

Také tento týden nezůstal web potravinynapranyri.cz bez úlovku. Objevily se na něm další potraviny, které dostaly nálepku „nebezpečné“. Šlo namátkou o šproty s příměsí karcinogenních látek nebo o ořechy s plísní.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Nebezpečné šproty

Článek

Uzené šproty v oleji Sokra původem z Estonska odhalila kontrola v prodejně Norma v Ústí nad Labem. Na obale potraviny je jako distributor uvedena liberecká společnost Baltaxia. „Ve výrobku bylo zjištěno překročení maximálního limitu pro látku benzo(a)pyren a překročení maximálního limitu pro celkové množství polyaromatických uhlovodíků,“ píše se na webu s tím, že se jedná o karcinogenní látky.

Vlašská jádra ve skořápce Select Horeca původem z USA objevili kontroloři v pražském Makru. Jako prodejce je uvedena společnost K-Servis Praha. „Uvnitř několika ořechů se vyskytovala plíseň. Chuť a vůně výrobku byly žluklé a netypické,“ připomíná se na webu. Pro vysvětlenou, potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Obdobně dopadly i Vločky jáhelné bio původem z Rakouska, které kontrola zachytila u Michala Kadaňky v Brně. Jako distributor je uvedena společnost Country Life z Nenačovic. „Vůně i chuť výrobku byly žluklé,“ konstatuje web a dodává, že výrobek neměl prošlé datum minimální trvanlivosti.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Další podrobnosti najdete ZDE.

Portál potravinynapranyri.cz spravuje ministerstvo zemědělství společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Upozorňuje na nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám